Biberon Çürüğü

Ülkemizde erken çocukluk döneminde yaygın olarak gördüğümüz biberon çürükleri, beslenme alışkanlıklarına bağlı oluşan ve zamanında müdahale edilmezse ciddi sorunlar doğurabilen bir durumdur.

Dişlerin üzerinde sürer sürmez kahverengi lekeler oluştuğu ya da bu dişlerin kırılıp döküldüğü gözlenir. Aslında bu lekeler diş çürükleridir ve dişler de çürük nedeniyle kırılır. Bebek beslenmesinde en önemli besin olan anne sütü ya da inek sütü doğal olarak şeker içerir. Gece yatmadan önce ya da uyku sırasında bebek anne sütü ya da biberon emerse süt ağızda birikerek mikropların dişleri çürütmesi için elverişli bir ortam oluşturur.

Bu nedenle özellikle gece beslenmesi sonrası dişlerin temizliğine özen gösterilmelidir. Bunun yanı sıra, dişler sürdükten sonra oyalanmak amacıyla bebeğin eline verilen karbonhidratlı-şekerli gıdalar da diş çürüklerine neden olur. Çocuğu bu tür gıdaların yerine elma, havuç gibi besin değeri yüksek; diş temizliğine yardımcı gıdalara yönlendirmek gerekir.

Biberon çürüğü oldukça hızlı ilerleyen bir çürük tipi olmakla beraber anneler çoğu zaman bu dönemin farkına varılamayacak kadar kısa sürede gerçekleştiğini dile getirmektedirler. Bu hızlı ilerlemenin nedeni, bu dönemde dişlerin mine yapısının daha dirençsiz olması ve özellikle annelerin henüz fırçalamaya başlamak için “erken” olduğunu düşünmeleri sonucu oluşan yetersiz ağız bakımı olmaktadır.

Biberon çürüğü görülen dişler tedavi edilmezse ağrı yapar ve iltihaplanır. İltihaplı ya da ağrıyan dişler bebeğin huzursuzlanmasına ve beslenme düzeninin bozulmasına neden olur. İltihap alttan gelecek kalıcı dişler de etkileyip şekillerinin bozuk olmasına yol açar. Bu dişler çekilmek zorunda kalırsa çocukta konuşma problemleri ortaya çıkabilir.

Belirtileri

  • Hızlı ilerleyen tipte olması,
  • Özellikle üst kesici dişlerden başlayarak üst süt azı ve alt süt azı dişlerinin etkilenmesi,
  • İlerleyici özelliği olduğundan zaman içinde alt kesici dişleri de içine alabilmesidir

Korunma Yöntemleri

Bebeklerde meydana gelen çürüklerin tedavisi çok güç olduğundan, koruyucu önlemlerin erken dönemde alınması gerekir.

  • Beslendikten sonra uyutmaya çalışın.
  • Bebeğinizin gece ağzında biberonla uyuma alışkanlığını önleyin.
  • Biberondaki süte şeker, bal pekmez gibi tatlandırıcılar ilave etmeyin.
  • Bebek beslendikten sonra mutlaka su içirin.
  • İlk dişlerin sürmeye başlamasıyla gece ve sabah beslenmeleri sonrası temiz, ıslak bir tülbent ile dişlerini silerek temizleyin.
  • Bir yaşından sonra gece beslenmesini bırakın.
  • İlk dişler çıkmaya başladıktan sonra diş hekimi kontrolüne düzenli olarak götürün.

Süt dişlerindeki çürükler; ağrı ile çocuğun çok küçük yaşlarda tanışmasına ve gelecekte bazı fobileri olmasına da neden olabilir. Ayrıca bu çürükler süt dişlerinin çok erken kaybına bile neden olabilir.

Sağlığınız birinci önceliğimiz. Alanında uzman doktorlarımız ve güler yüzlü ekibimizle, sizlere hizmet vermek için kliniklerimize bekliyoruz.

Sosyal Medyalarımız

Sosyal Medyalarımız Ziyaret Edin.