Beslenirken aldığımız şekerli, unlu, nişastalı besinler, süt, meyve suları, kolalı içecekler, meyve ve sebzeler …vb. yiyeceklerin yeterince temizlenmediğinde, ağızda mevcut bulunan bakterilerinde eklenmesiyle oluşan bakteriyel dental plak bakterilerin atık ürünü asitleri ihtiva eder. Bu asitler dişin sert dokusu mine üzerinde mineral kaybına ve geri dönülmez bir yıkıma çürüğe neden olurlar.
Ancak çürükler her zaman çıplak gözle görülmeyebilir. Diş çürükleri sıklıkla; arka dişlerin çiğneyici (üst) yüzeylerinde, iki dişin arasında, dişeti çizgisinde görülür. Diş çürükleri oluştuktan sonra ne kadar geç tedavi edilirse, tedavi o kadar komplike hale gelir. Bu nedenle, diş hekimi kontrollerine gitmek çok önemlidir. Bu sayede henüz başlamış olan çürükler belirlenebilir ve tedavi edilebilir.
Kompozit dolgu, en kolay ve en ucuz kozmetik işlemler arasında yer alır. Dolguda kullanılan kompozit reçine, etrafını sardığı dişlere uyacak şekilde biçimlendirilebilir ve cilalanabilir. Kompozit dolgular renklenmiş veya kırık işlerin görünümünü düzeltmek için, dişler arasındaki boşlukları kapatmak, dişleri daha uzun göstermek veya dişlerin şeklini veya rengini değiştirmek için, bazen de dişeti çekilmesi sonucunda açığa çıkan kökün korunması amacıyla veya amalgam dolgulara alternatif olarak kullanılırlar.