Diş Beyazlatma

Beyazlatma dişlerin yapısında (mine ve dentin tabakasında) oluşan renklenmeleri giderme işlemidir. Dişlerinin renginden memnun olmayan kişilere önerilen kozmetik bir çözümdür.

Yapılan araştırmalar insanların %7'sinin sadece dişleri gözükmesin diye gülmekten kaçındığını ortaya koymuştur. Bundan kurtulmak adına karbonatla başlayan macera -maalesef çoğu zaman gerekmese de- diş minesine zarar veren ve kesim gerektiren porselenle kaplamaya kadar uzanmıştır. Kalıcı olacak, hem dişe hem de yumuşak dokulara zarar vermeyen bir beyazlatma yöntemi arayışı sürüp gitmektedir.

Bleaching olarak ta rastlayabileceğiniz beyazlatma, çeşitli nedenlerle renk değiştirmiş dişleri beyazlatmak veya kişiye özel diş rengini birkaç ton açmak için kullanılan bir ağartma yöntemidir. Yaygın olarak, klinikte hekim tarafından yapılan, dişlerin yüzeylerine yapışan bakteri plakları ve diş taşlarının temizliği ile karıştırılmaktadır. Aslında diş taşı temizliği ile dişler mevcut kişisel renklerine kavuşurlar. Dis rengi de aynı göz ya da ten rengi gibi kişiden kişiye farklılık gösterir.

Dişlerin doğal renkleri bazen yıllar geçtikçe, bazen dış etkenlerle, bazen de kalıtsal olarak koyu renklidir. Diş rengini etkileyen birçok faktör vardır. Bunlar :Kalıtımsal etkenler, dış etkenlerin ( çay, kahve, sigara gibi ) boyaması, gelişim çağında alınan antibiyotik ya da florür, yaş ilerledikçe, beslenme tarzı ile, dişe gelen bir darbe ile olabilirler.

Muayenehanede veya evde yapılabilen diş beyazlatma işlemi ile dişler 2-10 ton açılarak tatmin edici bir beyazlama ve güzel bir gülüş elde edilir. Ancak unutulmamalıdır ki Bleaching işlemi mutlaka profesyonel hekim kontrolü altında uygulanmalıdır.

Bildirilmiş hiçbir vaka olmamasına rağmen hamilelikte ilaç kullanımından kaçınma genel prensibi altında uygulamanın hamilelik sonrasına bırakılması doğru olur. Ayrıca ağızda çürük ya da oynamış dolgular var ise bunların tedavi öncesi düzeltilmesi gerekir. Beyazlatıcı ajanlar sadece diş minesine etkili olduğundan, ağızdaki dolgu ve kaplamaların beyazlanması söz konusu değildir. Bu sebeple öncelikle beyazlatma yapılması daha uygun olur.

Dişlerde renkleşmelere yol açabilen gıdalar (sigara, çay-kahve, kolalı içecekler vb... gibi ) alınmamalıdır.Tedavi sırasında en sık görülebilen problem olan hassasiyet ise gelişen ilaçlar sayesinde oldukça azalmıştır. Hastaların %5 – 15'inde görülebilen hassasiyet en çok soğukta kamaşmalar olarak tarif edilmektedir, ayrıca dil ve dudakta kabarmalar da görülebilir. Fakat, bir kaç gün içinde ortadan kalkar.

Dişlerin doğal renkleri bazen yıllar geçtikçe, bazen dış etkenlerle, bazen de kalıtsal olarak koyu renklidir. Diş rengini etkileyen birçok faktör vardır. Bunlar : Kalıtımsal etkenler, dış etkenlerin ( çay, kahve, sigara gibi ) boyaması, gelişim çağında alınan antibiyotik ya da florür, yaş ilerledikçe, beslenme tarzı ile, dişe gelen bir darbe ile olabilirler.

Muayenehanede veya evde yapılabilen diş beyazlatma işlemi ile dişler 2-10 ton açılarak tatmin edici bir beyazlama ve güzel bir gülüş elde edilir. Ancak unutulmamalıdır ki Bleaching işlemi mutlaka profesyonel hekim kontrolü altında uygulanmalıdır.

Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Dişetlerini korumak

Beyazlatma jelleri dişetlerini tahriş edebilir.Bu nedenle dişetlerine taşırılmaması gerekir. Ev tipi uygulamalarda kalıbı ağza yerleştirdikten sonra jel dişetine taşıyorsa ıslak bir pamuk ile taşan jel alınmalıdır. Klinik tipi uygulamalarda ise hekiminiz dişetini izole etmek için özel bir köpük kullanacaktır.

Kullanım Süresinin doğru ayarlanması

Ev tipi beyazlatmada hekimin tavsiye ettiği sürede ve düzenli uygulama yapılması gerekir. Aksi halde istenilen sonuç alınmayabilir.

Sıcak-Soğuk Hassasiyeti

Beyazlatma sonrasında nadiren " sıcak-soğuk hassasiyeti " görülmüştür.Ancak bu durum 1-3 gün içerisinde tamamen kaybolur. Beyazlatma işlemi diş minesi üzerinde herhangi bir değişikliğe yol açmaz.

Devamlılık

Beyazlatma kalıcı bir işlemdir. Ancak aşırı sigara kahve ve çay tüketenlerde zamanla renk %10-20 geriye dönebilir. Genellikle beyazlatma yaptıran hasta 6 aylık periyotlarla kontrol edilir. Diş temizliği konusunda yönlendirilir. Genellikle tek seferlik bir işlem ile beyazlatma pekiştirilir.

Ofis Tipi Beyazlatma (FOTOKİMYASAL)

Bu diş beyazlatma yönteminde, beyazlatma jeli bir UV-lamba (mavi ışık) veya bir KTP lazeri (yeşil ışık) kullanılarak aktive edilir. Bu metodu diğerlerinden ayıran özellik ise kullanılan ışık kaynağının da ayrıca dişi beyazlatıcı etkisinin olmasıdır (foto oksidasyon). Bu uygulama, dişler üzerinde daha derin bir beyazlatma sağlar.

UV-Işık kullanırken çevre dokular (dudaklar, dişetleri, dil vb.) muhtemel yanık yaralanmalarına karşı iyi korunmalıdır. KTP lazeri kullanırken ise yanma riski yoktur, ancak dişetleri beyazlatma jelinin sızıntılarına karşı korunmalıdır (gingiva block). KTP lazeri ile beyazlatmanın büyük bir avantajı da; geniş bilimsel araştırmalar sonucunda diş minesi üzerinde yan etkilerinin gözlenmemiş olmasıdır. Diş beyazlatma işlemi sonrasında yapılacak florid uygulanması diş minelerini güçlendirir ve çürümeleri önler.

Avantajlar

  • 1 saatlik tek seans sonrası ortalama yüksek oranda beyazlama
  • İşlem sonrası hassasiyetin kontrol altında olması
  • Elde edilen rengin korunması
  • Doktor tarafından uygulandığı için ağzın geri kalan dokularının korunması
  • Günlük alışkanlıklardan vazgeçmeden yüz güldüren sonuç (sigara, kahve, çay)

Dezavantajlar

  • Diğer yönteme göre daha pahalıdır.

Ev Tipi Beyazlatma

  • Diş hekiminiz ağzınızdan ölçü alır. Bu ölçü ile laboratuarda size özel silikon kalıplar (kılıf) hazırlanır.
  • Çene ve diş yapınıza özel olarak hazırlanmış silikon kalıplar ağzınıza adapte edilir ve kontrolleri yapılır.
  • Diş hekiminiz dişlerinize uygun beyazlatıcı ilacı seçer ve doz ayarlaması yapar.
  • Diş hekiminizin belirlediği zaman süresince (günde 2-8 saat) silikon kalıplar içerisine verilen jeli uygulayıp dişler üzerine yerleştirilir. Genellikle, pratik olduğu için gece uyku süresince dişler fırçalandıktan sonra takılması tercih edilir. Eğer hekiminiz fazla miktarda jel verdiyse buzdolabında saklayınız
  • Bu uygulamaya, renklenmenin derecesine, istenilen renk tonuna ve hastanın yaşına göre 7-15 gün (aralıklı) devam edilir.
  • Bu süre zarfında diş hekiminiz düzenli olarak kontrol ederek, gerekirse ilaç dozu, kullanım miktarı ve süresini değiştirecektir.

Avantajları

Bu yöntemin en büyük avantajı diğer yönteme göre daha ucuz olmasıdır.

Dezavantajları

  • Uygulama harici zamanlarda kahve, kola, çay, kırmızı şarap gibi renkli içecekleri kullanmamak
  • Uygulama süresince sigara kullanmamak
  • Dikkatsiz uygulamalar sonucunda dişetlerinin zarar görmesi

Zararı varmıdır?

Hemen hemen herkes beyazlatma (bleaching) yaptırabileceği gibi, tedavinin etkili olamayacağı bazı durumlar da vardır. Diş hekiminiz tam bir ağız içi kontrol ve teşhisi ile dişlerin bu işlem için uygun olup olmadığını belirleyecektir. Dişleriniz sağlıklıysa daha beyaz ve doğal gülümseme için ideal bir çözümdür.

Diş Beyazlatma işlemi zor ve zahmetli bir uygulama değildir. Ağız sağlığı teknolojisindeki ilerlemeler sayesinde dişleriniz çok kısa bir sürede, güvenli ve etkin olarak beyazlatılabilmektedir. Ayrıca diş beyazlatma güvenli bir uygulamadır. Yapılan araştırmalara göre, dişlerin beyazlatılması diş hekiminizin gözetimi altında yapılırsa son derece etkin ve güvenlidir.

Yapılan araştırmalar ve mikroskopik çalışmalar 10% beyazlatma solüsyonu kullanımında hiçbir zarar olmadığını göstermişlerdir. Yapılan bütün çalışmalar 10% solüsyon ile yapılmıştır. Yapısal değişiklik ve kalıcı hasar oluştuğunu gösteren tek bir araştırma bile yoktur. Diğerleri de doktorunuzun doğru sürelerde ve diş yapınıza göre yapacağı uygulamalar ile güvenlidir.

Uygulanan bu tedavinin başarılı olabilmesi için; kullanılan ilacın markası ve içeriği, uygulamayı gerçekleştiren hekimin deneyimli olup olmaması, ilacın kullanılma şekli önemlidir. Kişi eğer beyazlatma işlemini evde kendisi yapıyorsa, lastik kalıp ağzında iken sigara içmemesi gerekmektedir. Diş beyazlatma uygulaması yapılan kişilerin %10'undan azı uygulama sonrası hafif bir sızlama veya hassasiyet hissedilebilir. Bu da daha çok dişlerinde hafif aşınma ve çatlak olan kişilerde olur.

Aşınmalar fazla ise o bölgelerin dolgu ile kapatılması gerekebilir. Eğer hassasiyet olursa hafif bir ağrı kesici ile giderilir. Uygulamadan 24 saat sonraya kadar çok sıcak/soğuk içecek ve gıdalardan ayrıca sigara, kahve, çay, kola ve kırmızı şarap gibi boyalı ajanlardan uzak durmanız gerekmektedir. Bleaching yöntemi ile alınan netice uzun sürelidir (2-3yıl). Bu süre size de bağlıdır. Aşırı sigara içimi, aşırı çay-kahve-kola gibi renkli gıda alışkanlıklarınız bu süreyi etkiler.

Sağlığınız birinci önceliğimiz. Alanında uzman doktorlarımız ve güler yüzlü ekibimizle, sizlere hizmet vermek için kliniklerimize bekliyoruz.

Sosyal Medyalarımız

Sosyal Medyalarımız Ziyaret Edin.