İltihaplı Diş Çekilirse Ne Olur ?

Akut haldeki iltihaplı diş çekilirse, veya apse, enfeksiyon v.s. varlığında diş çekimi yapılması halinde enfeksiyonun kan ile karışması ihtimali vardır. Kesin karışır denmez, ihtimal vardır. Enfeksiyonun vücuda karışması halinde grip olmuş gibi belirtiler ortaya çıkar. Bunlar ateş, titreme, halsizlik v.s. gibi şeylerdir. Bu durumda yani iltihaplı diş çekimine bağlı enfeksiyonda bir hekim kontrolünde antibiyotik tedavisine başlanır.

Aslında iltihaplı diş çekilmez efsanesi, akut iltihaplı diş çekilmez anlamındadır.

İltihap akut halde değilse, yani akut olmayan iltihaplı diş çekilirse, mesela diş arada bir şişiyor sonra iniyor sonra tekrar şişiyorsa, kronik iltihaplı bir diş olduğu için hemen çekilebilir. Gerekirse çekimden sonra antibiyotik desteği verilebilir. Genellikle antibiyotik de gerekmez ama antibiyotik vermeyen hekim kötü hekimdir inanışı olduğu için hekimler bir ilaç yazarlar.

İltihaplı apseli bir dişin çekilememesindeki asıl problem, dişin kolay uyuşmayacak olması ve dokunulamayacak kadar hassas olmasıdır. Hekim dişe dokunamaz bile.

Apseli bir dişin anestezi çok ağrılı olur. O yüzden öncelikle apseye sebep olan diş çürüğü, diş çekilecek olsa bile temizlenerek apsenin inmesi sağlanmalıdır.

Çoğu hekim apseli iltihaplı dişe müdahale etmek istemez çünkü hem uğraştırıcı bir iştir hem de insanlar arasında “iltihaplı diş çekilmez!” inanışı çok yaygındır.

İltihaplı bir diş çekilirse, hekim bu durumu hastaya iyice anlatmalı ve onu maksimum düzeyde aydınlatmalıdır. Kullanması gereken ilaçaları, dikkat etmesi gereken şeyleri anlatmalıdır. Ne olur ne olmaz eğer bir enfeksiyon gelişirse hastanın ne yapması gerektiğini izah ederek onu rahatlatmalıdır.

Sağlığınız birinci önceliğimiz. Alanında uzman doktorlarımız ve güler yüzlü ekibimizle, sizlere hizmet vermek için kliniklerimize bekliyoruz.

Sosyal Medyalarımız

Sosyal Medyalarımız Ziyaret Edin.